Vrouwenhuisje De Pijp

Op de Albert Cuypstraat 238 bevond zich het Vrouwenhuisje.

Vrouwenpijphuisje

Feminisme werd vaak bekritiseerd als hobby voor ontevreden, hoog opgeleide vrouwen uit de bourgeoisie. Dat was natuurlijk niet zo, maar de kritiek kwam wel aan. In een poging om vrouwen uit het “arbeidersmilieu” te bereiken in hun eigen buurt richtten onder andere Anja Meulenbelt en Lida van de Broek een apart vrouwenhuis op in de Pijp. “Vrouwenhuisje in de Pijp” werd het genoemd. Het werd in 1977 geopend en was gevestigd in de Albert Cuijpstraat 238A in een kraakpand. Officieel heette het: Vrouwenproject de Pijp. De Pijp was toen nog een echte arbeiderswijk.

Vrouwenpijphuisje
Toos Poels en Jannie in het Vrouwenhuisje

Toos Poels die een opleiding volgde voor diëtiste gaf daar samen met een vrouw uit de wijk de cursus met de sprekende naam: Volleponds vrouwen. Er werden ook acties georganiseerd tegen misstanden in de buurt. Één van die acties was gericht tegen de vrouwvernederende opstelling van poppen in de etalage van een modehuis aan de Ferdinand Bol.

Vrouwenpijphuisje
Twee damesetalagepoppen lagen in aanbidding op hun knieën voor een herenpop. Foei!
(klik hier voor meer foto’s van de etalage-actie)

Vrouwenpijphuisje
Jannie troost Toos Poels tijdens haar feestje voor haar niet-slagen, op 15 juni 1978. De tekst op de achterwand is de volgende:

Vrouwenpijphuisje

vnvl-deel-je-archief-met-vnvl