Tangenland

Vrouwenvakopleiding, Vrouwen in Techniese Beroepen, ‘Tangenland’

Op 1 april 1978 werd de ‘Steungroep Vrouwen in Techniese Beroepen’ opgericht. Eén van de plannen van deze steungroep was ‘Tangenland’. Vrouwen waren het gezeik op de bestaande opleidingen zat en bedachten daarom een grote vrouwenopleiding. Er was een begroting van zo’n anderhalf miljoen gulden, en er werd druk gelobbied bij ministeries. Een groot probleem was het financieren van een pand: er werd onder andere gekeken bij een paar leegstaande kloosters.

Tangenland
Tangenland
Tangenland
Tangenland
De Steungroep

Deelneemster Weia herinnert zich:

“We hadden niet zo’n zin om het plan af te slanken en werden bovendien intussen ingehaald door een plan van de vakbond. Dat was wel een beetje flauw, want van de vakbond was er steeds iemand op de steungroepdagen en ze heeft nooit een woord gezegd over hun plannen. Dat plan van hun ging natuurlijk makkelijker door, want er zat meer geld achter, en het was braaf. Wij waren een anarchistische vulkaan.

We hebben later gehoord dat het ministerie ook sneaky was, want ze hebben ons nooit verteld dat ze anderhalve ton voor een afgeslankt plan hadden gereserveerd. Daar hadden we best weg mee geweten. De folder voor Tangenland doe ik hierbij, gedrukt door Atalanta, dat wil zeggen mijn vriendin en mij. Het ontwerp is ook van mij. (Atalanta bestaat nog als uitgeverij in Utrecht)”

ansichtkaart

Nationale Beroepenmanifestatie 1979

In november 1978 deed de Steungroep Vrouwen in Techniese Beroepen onderstaande oproep: om op de Beroepenbeurs in Utrecht te kunnen staan, in februari 1979, was f 3000 nodig. “Van de 75 beroepen zijn er ongeveer 10 waar ook veel meisjes/vrouwen in werkzaam zijn, de rest zijn beroepen waarin tot nu toe (bijna) uitsluitend mannen werkzaam zijn.”

Oproep