Bezetting Portugese Ambassade

“Binnen enkele minuten al kun je loeiende politieauto’s verwachten. Wees daarop voorbereid. Geen paniek.”


De drie Maria’s

Het gebeurde in de winter van 1974. Portugal ging nog steeds onder een totalitair regime gebukt. De Anjer Revolutie had nog niet plaatsgevonden en Portugal was een zeer vroom katholiek en kolonialistisch land. Drie vrouwen, allemaal gezegend met de naam van de Heilige Maagd, hadden een feministisch boekwerk geschreven, geheel in de traditie van die tijd. Hun werkstuk werd gezien als een opruiend stuk dat in strijd was met de goede zeden.

Een rechter veroordeelde daarom de Drie Maria’s tot gevangenisstraffen. De hele feministische wereld beefde van verontwaardiging. Hoe durfden die katholieke zeloten uit dat achterlijke land hun vrouwen zo te behandelen! Feministen uit het Amsterdamse Vrouwenhuis besloten hun ongenoegen kenbaar te maken door een daad te stellen.
En wat deed je dan?

Dan ging je een demonstratie, een sit-in of sleep-in houden of iets bezetten. Voor de laatste optie werd gekozen. Men besloot de Portugese Ambassade in Den Haag als protest te gaan bezetten. Op 29 januari 1974 werd de ambassade bezet. Zoiets vergde een hele organisatie. Wij hebben in het archief van Francis van Soest, één van de bezetsters, het oorspronkelijke draaiboek gevonden. En dat willen we jullie niet onthouden, want wie weet komt het nog wel eens van pas.

(Het hele archief van Francis van Soest is ondergebracht bij ATRIA https://www.atria.nl/nl)

bezet290174

bezetting-portambass01

bezetting-portambass02

bezetting-portambass03

bezetting-portambass04

bezetting-portambass05

bezetting-portambass06

bezetting-ambassade-1

bezetting-ambassade-2

Persoonlijk verslag van de bezetting – door Francis van Soest

Bezetting Portugese Ambassade

Bezetting Portugese Ambassade

Bezetting Portugese Ambassade

Bewaren

Bewaren